Tour de Tux, Linux "knowledge sharing" -tilaisuus Lukemalla 6. toukokuuta
Oletko vailla positiivista ensikosketusta Linux -käyttöjärjestelmään? Nyt sinulla on mahdollisuus päästä ohjatusti kokeilemaan. Tilaisuus on suunnattu henkilöille joilla Linux saattaa tulla vastaan opinnoissa tai työelämässä. Osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta tai IT-alan osaamista. Linuxia ei tarvitse osata asentaa sillä koulutus tapahtuu virtualisoidussa ympäristössä, jonka käyttöönotto opastetaan paikan päällä.
Mikä on Linux
Linux on maailman yleisin käyttöjärjestelmä[1]. Massiivinen väite, mutta kun otetaan huomioon että Linuxia käytetään yleisimmin järjestelmissä, joissa se ei heti päällepäin näy niin yleisyys yllättää. Esimerkiksi eri lähteissä arvioidaan säännönmukaisesti että yli 90% maailmassa käytössä olevista palveliympäristöistä toimii Linuxilla, sen lisäksi Linux löytyy sulautettuna osana muita järjestelmiä, esimerkiksi Androidin ja PlayStationin muodoissa.
Tilaisuuden sisältö
Tilaisuudessa käymme kuitenkin läpi Linuxia erityisesti työpöytäkäytön näkökulmasta, sillä graafinen käyttöliittymä on helppo ja turvallinen tapa lähteä liikkeelle. Tilaisuudessa pyrimme tarjoamaan ensikosketuksen Linuxiin ja esimerkkejä syistä jotka tekevät Linuxista tehokkaan niin arkisissa tiedonkäsittelytarpeissa kuin datakeskuksillakin ja miten vapaan ohjelmiston kulttuuri on yksi tärkeimmistä Linuxin voimavaroista.
Ensisijaisena tavoitteena tilaisuudella kuitenkin on verkostoituminen eli vertaistukiverkon muodostaminen. Tarjoamme tilaisuudessa vinkkejä alkuun pääsemiseksi ja tavoitteenamme on että tilaisuuden jälkeen osallistuja tietää hieman paremmin miten ja mistä etsiä lisää tietoa, mikäli aihe osoittautuu mielenkiintoiseksi.
Tilaisuudessa käydään alussa läpi kevyesti Linuxin historiaa, jonka jälkeen asennetaan harjoitteluympäristö, jossa käydään läpi perusasioita Linuxin käytöstä, ennen kuin siirrytään soveltavampiin harjoituksiin. Tilaisuuden lopussa on hyvinkin todennäköisesti yllätyshaaste.
Järjestäjä
Vapaan ohjelmiston yhdistys on rekisteröimätön, vapaiden ohjelmistojen käytön edistämiseen erikoistunut yhdistys, jossa mukana on sekä Linuxin varaan ammattitaitonsa rakentaneita että muuten vapaista ohjelmistoista kiinnostuneita. Koulutuksen vetäjinä toimii lähes N vuoden tietojenkäsittelytieteen opiskelijat sekä Linuxin parissa työllistyneet Juho Juutilainen ja Jimi Viita-aho. Tietoturva kuuluu kaikkialle, joten tietoturvaosioon olemme saaneet paikalliselta tietoturvayhteisöltä, KuoSeciltä, tietoturva-asiantuntijan esittelemään perusteita.
Oleelliset
Aika |
6.5.2023 klo 11:00-16:30 (Suomen aikaa) |
Paikka |
Lukema, Yliopistonranta 3, Kuopio |
Järjestäjä |
Vapaan ohjelmiston yhdistys |
Hinta |
Tapahtuma on maksuton |
Ilmoittautuminen |
https://ilmoittautumiset.vapaa-ohjelmisto.fi/apps/forms/s/amfXKB7incsNC3LjLy336kLt |
Mukaan tarvitset |
Oma tietokone ja pitkä verkkokaapeli jos sellainen löytyy sekä halutessasi välipalaa |
Osallistuminen
Ilmoittautumaan pääset täältä.
Tilaisuuteen osallistumiseen tarviset tietokoneen. Tilaisuudessa Linuxia käytetään nykyisen käyttöjärjestelmäsi sisällä kuin mitä tahansa muuta ohjelmaa eli nykyiseen käyttöjärjestelmääsi ei kosketa. Virtuaalikonetta käytettäessä on huomattavan vaikeaa, ellei mahdotonta, saattaa konetta toimimattomaan kuntoon. Olemme suunnitelleet harjoitukset siten ettei tietokoneessasi tarvitse olla valmiiksi Linuxia. Useamman käyttöjärjestelmän yhtäaikainen käyttö asettaa kuitenkin suunnitellusti tietokoneelle suorituskykyvaatimuksia, joten seuraavat asiat olisi hyvä tarkistaa ennakkoon
Mikäli tarkistuksissa tulee haasteita, voit kysyä apua Jimiltä haluamassasi kanavassa.
Tarkistukset Windows koneella
-
Paina
ctrl + shift + esc
näppäimiä yhtä aikaa -
Avaa välilehti suorituskyky
-
Kohdan "Muisti" alla lukee montako gigatavua muistia on käytetty ja montako gigatavua muistia koneessa on. Jos koneessa on vähintään neljä gigatavua mutta alle kuusi, muistia on riittävästi, mutta kone tarvitsee hieman erilaiset suorituskykyasetukset, muistuta järjestäjiä paikan päällä asiasta. Jos muistia on enemmän kuin kuusi gigatavua, pitäisi sen riittää sellaisenaan harjoitteluympäristön käyttöön.
-
Kohdassa "Suoritin" graafien alla, etsi kohta "Virtualisointi", siinä tulisi lukea "Käytössä"
-
Jos virtualisointi on käytössä voit siirtyä seuraavaan kohtaan
-
Jos virtualisointi ei ole käytössä, tulisi se ottaa käyttöön Biosista:
-
-
Tarkistetaan lopuksi että koneella on riittävästi levytilaa
-
Avaa asetukset
-
Kohdasta järjestelmä → Tallennustila tarkista että vapaana on vähintään 25 GB
-
Tarkistukset Linux -koneella
Mikäli jo käytät Linuxia, olet silti ehdottomasti tervetullut verkostoitumaan tai viilaamaan taitojasi, harjoitustehtävät tulee virtuaalikoneessa mukana eli vastaavat ohjeet Linuxille ennakkotarkistuksiin:
-
Tarkistetaan että virtualisointi on käytössä: avaa terminaali ja kopioi seuraava komento:
grep -E 'svm|vmx' /proc/cpuinfo
, jos komennon suorittamisesta tulee terminaali-ikkunaan useampi rivi tekstiä niin virtualisointi on tuettu -
Muistin määrän tarkistamiseksi, kopioi komento
free -mh
terminaali-ikkunaan ja paina eter, saat terminaaliin taulukon, riviltä "Mem:" tarkista sarakkeesta "total" että arvo on suurempi kuin 4 Gi -
Tarkistetaan vielä että levyllä on tarpeeksi tilaa, kopioi terminaaliin seuraava komento:
df -h | grep -P '/home|/$' | awk '{print $4}'
, tuloksena pitäisi tulla yksi tai kaksi tulosta riippuen koneen asetuksista, tarkista että luvut ovat isompia kuin 20G
Tarkistukset MacOS koneella
-
Avaa vasemman ylälaidan omenavalikko → Tietoja tästä Macista
-
Kohdan "Muisti" vieressä lukee montako gigatavua muistia koneessa on. Jos koneessa on vähintään neljä gigatavua mutta alle kuusi, muistia on riittävästi, mutta kone tarvitsee hieman erilaiset suorituskykyasetukset, muistuta järjestäjiä paikan päällä asiasta. Jos muistia on enemmän kuin kuusi gigatavua, pitäisi sen riittää sellaisenaan harjoitteluympäristön käyttöön.
-
Avaa omenavalikko uudelleen ja avaa "Järjestelmäasetukset" → Yleiset → Tallennustila
-
Tarkista että vapaana on vähintään 20 GB
Android tai iPadOS eivät ole yhteensopivia
Jos tarkistuksissa ei tullut esiin ongelmia, pitäisi koneesi olla sopiva harjoitusympäristön käyttöön.
(Muiden käyttöjärjestelmien kohdalla, kuten ChromeOS tai BSD, katsotaan tapauskohtaisesti. Linux ohjeet saattavat olla sovellettavissa, mutta katsotaan tilanteen mukaan, ota yhteyttä järjestäjiin.)
Mikäli haluat asentaa tarvittavia ohjelmia jo ennakkoon niin harjoitteluympäristö toimii VirtualBoxilla, jonka saat asennettua täältä. VirtualBoxia ei kuitenkaan tarvitse osata käyttää sillä olemme automatisoineet virtuaalikoneen asennuksen valmiiksi Vagrantilla, joka tullaan koneelle myöskin asentamaan täältä. VirtualBoxin ja Vagrantin asennuksessa autamme kuitenkin mielellämme eli ei huolta, mikäli niiden suhteen tulee haasteita.
Seuraa Vapaan ohjelmiston yhdistyksen ajankohtaisia asioita
Vapaan ohjelmiston yhdistys järjestää myös muuta toimintaa erityisesti Kuopion alueella, joten suosittelemme ottamaan jomman kumman seurantaan:
- Matrixissa
- Telegramissa